HTML

Pénzügyi Őrangyal

Pénzügyi Őrangyalod figyelmeztet a gyakran elkövetett hibákra, ötleteket, szempontokat ad a pénzügy termékek kiválasztására, segít kidolgozni családod pénzügyi életpályáját, megtanít arra, hogy gyermekedet, hogy ismertesd meg a pénz világával.

Utolsó kommentek

Melyik pénzügyi szakértőtől oldjál kereket? 1. rész

2009.02.01. 19:25 Pénzügyi Őrangyal

A bejegyzés végére ez is kiderül, de elől járóban annyit, ha az itt felvázolt folyamatot nem ismered fel, vegyed a nyúl cipőt és soha többé ne térj vissza, menjél és keresgéljél tovább, ismerőseidtől kérjél javaslatot, hogy melyik pénzügyi szakembert érdemes megkeresned.

Ha pedig nálad így zajlott a pénzügyi tanácsadás és tervezés, akkor pedig bátran javasold ismerőseidnek, barátaidnak, hogy érdemes vele leülnie, még mielőtt esetleg egy kókler kezébe kerülnének.


Az előzőek mellett viszont azt is megszeretném mutatni, hogy miben különbözik egy lelkiismeretes, etikus pénzügyi tanácsadó és a Regisztrált Pénzügyi Tervező munkája? Alapvetően nem sokban, inkább apró, finomításokban, és a profizmusban, írásbeliségben. Valamint abban, hogy a Regisztrált Pénzügyi Tervező a tudását nem autodidakta módon szerezte, hanem nemzetközileg elfogadott szakemberektől, és utána tudását vizsgával bizonyította is. Erről itt többet lehet olvasni.

Menjünk végig, a tanácsadói, tervező folyamaton, és nézzük meg a különbségeket.

Ismerkedés/kapcsolatépítés:

Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy a beszélgetés során eldőljön, hogy a szakember és az ügyfél együtt, tud-e dolgozni.

Ezen túl a Pénzügyi Tervező megfogalmazza az együttműködés területét (pl. hogy egy megoldandó ügyletre vagy egy teljes körű szolgáltatásról van szó), illetékességeket, felelősségeket (kinek mi a dolga), és ezt írásba is foglalják. Elmondja, hogy a pénzügyi tervezés pontosan milyen szolgáltatás és milyen előnyökkel jár. Átadja az ügyfél tájékoztatót (amiből nagyon pontosan tudja, hogy mit várhat el a Pénzügyi Tervezőtől) és az Etikai Kódexet.

 

Adatgyűjtés:

Mindkét szakember adatokat gyűjt, a múltbeli, a jelenlegi pénzügyi helyzetről. Itt kerül meghatározásra a várható változások is. Az ügyféllel közösen meghatározzák az ügyfél életcéljaival összehangolt teendőket. Megfogalmazódnak a prioritások, attitűdök, és az elvárások.

Itt az adatgyűjtés mélységében, alaposságában lehet különbség a képzettségből kifolyólag, valamint az írásbeliségben van.

 

Az ügyfél pénzügyi helyzetének elemzése

A tanácsadó elmondja a Regisztrált Pénzügyi Tervező írásban is rögzíti az ügyfél pénzügyi helyzetének erősségeit, gyenge pontjait, kockázatait. Az életcéloknak megfelelően évekre előrevetíti a lehetséges forgatókönyvet.

Holnap folytatjuk...

Szólj hozzá!

Címkék: pénzügyi tervezés pénzügyi tanácsadó pénzügyi stratégia regisztrált pénzügyi tervező

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiorangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr71916659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.