HTML

Pénzügyi Őrangyal

Pénzügyi Őrangyalod figyelmeztet a gyakran elkövetett hibákra, ötleteket, szempontokat ad a pénzügy termékek kiválasztására, segít kidolgozni családod pénzügyi életpályáját, megtanít arra, hogy gyermekedet, hogy ismertesd meg a pénz világával.

Utolsó kommentek

Tudod-e mennyi az éves bevételed és miből származik?

2008.07.17. 23:42 Pénzügyi Őrangyal

 

Hát induljunk a nagy pénzügyi túránkra, magasra szeretnélek eljuttatni, de ne aggódj, végig Veled leszek, segíteni foglak.

Pénzügyi Őrangyalként, viszont egy kisördögös kérdéssel zaklatlak: Eddigi életedben mennyi időt szántál a pénzügyeidre?

Most nem arra gondolok, hogy hány percet, hány órát álltál sorban, egy bankfiókban, hány napod ment el egy hitel ügyintézésére. Hanem a tervezésre mennyit szántál?

Gondolkodtál-e már azon, honnan hova tartasz?

Miért fontos ez?

Ha nem ismered pontosan a lehetőségeidet, nem tudod a kiinduló pontot és azt sem, hogy hova akarsz eljutni, akkor nehéz dolgod lesz, mert akkor nem tudsz reális rész célokat sem kitűzni. Hallottad-e ezt már? Céltalan hajósnak mindegy honnan fúj a szél – a pénzügyekben is tervek nélkül máshova jutsz el.

Fordítottál már annyi időt rá, mint egy családi nyaralás megszervezésére?

Mit is csinálsz egy családi kirándulás megszervezésekor? Gondosan, alaposan együtt végig gondoljátok, mikor indultok, hol fogtok megszállni, hol fogtok pihenni, hol néztek meg egy múzeumot, mennyi időre mentek, mikor érkeztek vissza, mennyi pénzt szántok rá … Előre bevásárolsz az útra, elkezdesz csomagolni,  végig gondolod, milyen időjárásra számíthattok,  összerakod az úti patikát, helyenként alternatívákat hagytok, ha jó idő lesz megfürdünk a Balatonban, ha nem megnézzük a Tapolcai Tavas Barlangot …, száz szónak is egy a vége alaposan felkészültök.

Kérdem én szántatok-e már valaha is az életben a pénzügyi életpályátok megtervezésére annyit időt, mint egy nyaralás megszervezésére?

Légy őszinte magaddal!

Ha a statisztikai átlagból indulok ki, ami azt jelenti, hogy egy-egy magyar család, évente kb. 20 percet szán a pénzügyeire, nem lehet szó, semmilyen tervezésről, úgy puffan, ahogy esik.

Lehet, hogy Te kivétel vagy, akkor ehhez szívből gratulálok, és a Pénzügyi Őrangyalodtól kapsz egy nagy piros pontot. A továbbiakban most azoknak szeretnék segíteni, akik még sohasem tervezték meg a pénzügyi életpályájukat. Nem fogunk kapkodni, lépésről lépésre haladunk.

Egy tervnél miből tudunk kiindulni, a meglévő dolgokból, most is ez ezzel kezdünk, számba vesszük, hogy milyen lehetőségeitek vannak, hol tartotok és mit szeretnétek. Lehetőségek, vegyük először számba a bevételeket. Ne csak a pénzt, hanem a juttatásokat is gondold át! Vedd szépen sorba, hogy melyik családtagnak mennyi az éves jövedelme! Miből is adódhat ez össze:

- havi jövedelem

- 13. havi fizetés

- jutalmak

- teljesítménytől függő jutalékok

- hideg vagy melegétel utalvány

- utazási hozzájárulás

- tanulmányi hozzájárulás

- cég által fizetett biztosítás

- cég által fizetett egészségpénztár

- cég által fizetett önkéntes nyugdíjpénztár

- bérleti díjból származó jövedelmek (ingatlanból, földből)

- GYÁS

- GYED

- GYES

- családipótlék

- gyerektartásból származó jövedelem

- visszajuttatott adókedvezmények

- segélyek

- alapítványi pénzek

- nyugdíj

- egyéb

Mindezt éves szintre számold ki!

A felsorolás bizonyára nem teljes, kérlek írd meg, hogy Nálatok még milyen jövedelem fordult elő.

Hamarosan folytatjuk, jó munkát!

 

5 komment

Címkék: gyakorlat tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiorangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr98573589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toronyi anna · http://titkarnoklub.blog.hu 2008.07.18. 02:14:20

Szia Kinga!
Pontosan ilyen útmutatásra számítottam az előzőek alapján! :)
Elkészítem a családunk bevétel összesítőjét és megosztom veled. A tervezés sajnos eddig nem tartozott az erősségeim közé, de most már ezen is változtatni fogok.
Szóval: számolok, írok és tanulok tőled.

Előre is köszi hogy megosztod a tudásod!
Szia:anna

Gabella · http://gabella.blog.hu/ 2008.07.18. 11:41:46

Szia! Néhány hete 5 évre visszamenőleg csináltam meg ezt az elszámolást... Pénzügyi területen dolgoztam, így itthon is sokat tervezgettem, táblázatokat vezettem, de sajnos ez nem oldotta meg a gondokat, mostanra felhagytam vele. De figyelni foglak, hátha leírod a tutit! ;)

Kinga 2008.07.18. 21:13:10

Lányok igyekezni fogok, hogy mindenki tanuljon belől.

Pénzügyi Őrangyal · http://penzugyiorangyal.hu 2008.12.06. 09:05:33

Szuper, örülök neki, akkor menj tovább, és nézd meg százalékosan, mennyi a munkajövedelem (bér, jutalék, prémium), mennyi a megtakarítások, befektetések hozama, mennyi az állami juttatás pl. családi pótlék, nyugdíj, segély ..., mennyi jön be ingatlan bevételből, szerzői jogdíjból..., egyéb bevételek.