HTML

Pénzügyi Őrangyal

Pénzügyi Őrangyalod figyelmeztet a gyakran elkövetett hibákra, ötleteket, szempontokat ad a pénzügy termékek kiválasztására, segít kidolgozni családod pénzügyi életpályáját, megtanít arra, hogy gyermekedet, hogy ismertesd meg a pénz világával.

Utolsó kommentek

10 legnagyobb pénzügyi hiba, amit egy család elkövethet 1. rész

2008.07.29. 15:26 Pénzügyi Őrangyal

A cikk itt olvasható:

www.penzugyiorangyal.hu/altalanos/10-legnagyobb-penzugyi-hiba-amit-egy-csalad-elkovethet-1resz

5 komment

Címkék: család stratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiorangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr71591143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kataca · http://kotottzokni.blog.hu 2008.07.29. 17:52:11

Szia!
Szerintem továbbra is maximálisan igazad van, nem szabadna tartalékok nélkül élni. Azt hiszem azonban, hogy sok olyan család van, akinek hamar sokadika lesz, annélkül, hogy egy fillért félre tudott volna tenni, és azt hiszem ez nem mindenhol szervezési kérdés. Ha elhatározom, hogy félreteszem, mindig ki tudom találni, hogy most miért nem, nem annyit, mert van olyan, ami fontosabb. Pl ezért "önvédelemből" az egyik számlámról a másikra mikor átutalják a lakáshitelre valót, kicsit többet utaltatok havonta, az legalább fix költség és félre van téve...Kíváncsi lennék másnak is vannak-e ilyen megoldásai.
Kata

Pénzügyi Őrangyal · http://penzugyiorangyal.hu 2008.07.29. 21:45:44

Szia Kataca!
Teljesen igazad van, hogy trükköket kell saját magunkkal szemben is alaklmazni. Attól, hogy pénzügyi tanácsadással foglalkozom, én is emberből vagyok, és nekem is ügyelnem kell, hogy ne fussak túl, a lehetőségeimen.
Erre két ötlet, az egyik, amikor megvan a rövidtávú tartalék, akkor a hosszú távú megoldásra olyat kell választani, ahol az ember "elszerződik", ígértet tesz magának, hogy ennyit meg ennyit tényleg félre teszek rendszeresen, arról nem is beszélve, hogy az ilyen konstrukcióknál még jelentős adó kedvezmények is vannak. Sokan a rendszeres megtakarítást a legnagyobb hátránynak tartják, én pont ellenkezőleg a legnagyobb előnynek.
A másik, ha gyerekekkel elmegyünk bármilyen programra, akkor a pénztárcámba annyi pénzt hagyok csak, amennyit arra szánni szeretnék, a gyerekeknek is megmondom, hogy addig az összegig nekem mindegy, hogy ugráló váraznak vagy fagyit, kukoricát, lángost, vagy valami vásár fiát veszünk, de többet nem költünk. És lám nincs végtelen könyörgés és meglepően jól kikalkulálják, hogy melyik az 2-3 dolog, ami belefér. Jó hallani, ahogy a nagy segít a picinek a választásban, és a számolásban.

Szigeti Ami · http://onlineadozas.blog.hu 2008.08.03. 10:59:24

Szia Kinga,
ezt az utóbbi trükköt (is) nagyon jó ötletnek tartom. Nálunk mindig hiszti van, amikor elmegyünk valamilyen hasonló programra. De ezentúl így fogom csinálni. Előre megállapodunk!

A lányom egyébként, ahogy látom, ügyesen gazdálkodik a pénzével. Ovis ballagása óta rakosgatja az ajándékpénzeket, és nagyon meggondolja, hogy mit vesz belőle. Kis füzetben vezeti, hogy mennyi van, mikor kapott, mennyivel tartozik neki az anyja (!), és most a táborozásokról is úgy jött haza, hogy a zsebpénze max egyharmadát költötte el, mert úgy gondolta, hogy inkább félreteszi.
A harmadik tábornál már én mondtam neki, hogy eddig a nyáron már nagyon ügyesen gazdálkodott, és megtakarított, úgyhogy nyugodtan költhet most többet a kis pénzéből. ;-) De még így sem nullázta le magát. (Van tőle mit tanulnom...)
Egyébként én a havi megtakarításokat úgy képezem, hogy rögtön, amikor megkapjuk a fizetést, elteszek belőle, lekötöm, így nem tudunk beleszaladni abba, hogy hozzányúlunk (vagy legalábbis nehezebben, mert akkor ahhoz fel kell oldani). Ezenkívül mennek bizonyos összegek is a lányoknak hosszú távú megtakarításba. És ezen túl gazdálkodunk a többiből. Nem könnyű, de nekem ez nagyon fontos, ez nyújt biztonságot.
Tudom, hogy még ez sem lesz sok, és a közeljövőben ezt szeretném majd növelni, átalakítani, de mindenképpen előre gondolkozom. És szeretnék magunkról (úgy mint a férjem és én), előre gondoskodni, nyugdíjas évek stb.
Úgyhogy nagyon figyelek a blogodra, mert látom, hogy itt igen hasznos információkat találok a dologgal kapcsolatban.
Köszönöm, Kinga

Pénzügyi Őrangyal · http://penzugyiorangyal.hu 2008.08.03. 11:33:59

Azt hiszem erről írok, egy bejegyzést is, nem biztos, hogy mindenki olvassa a kommenteket.

Nálunk a nagy lányom Bogi (9 éves), szintén ügyesen bánik a pénzzel, mindig hoz haza az erdei iskolából, táborból pénzt.
Viszont a picivel Fruzsival (4,5 éves) még nagyon sok dolgom lesz, nagyon sok mindenre meg kell tanítanom, Ő mindent megvetetne velem, rá minden reklám, úgy hat ahogy a nagy könyvben meg van írva, mire felnő muszáj lesz megtanítanom, hogy bánjon a pénzzel, mert egyébként katasztrófa állapot lesz...

anna 2008.08.11. 02:40:06

Szia Kinga!
Jól döntöttem amikor megnéztem a naplódat!
Most már állandó vendéged leszek, és kérdezni is fogok.

Megtennéd, hogy egy bejegyzés erejéig beszélnél arról, hogyan és milyen kortól lehet a kicsiket megtanítani a pénzzel bánni? Úgy látom ez nálatok működik, és szeretném én is megtanulni.

Köszi a válaszod!
Szia:Anna